Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΜΗΧΑΝΟΔΗΓΩΝ ΚΑΙ ΓΕΩΤΡΥΠΑΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  ΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΜΗΧΑΝΟΔΗΓΩΝ
ΚΑΙ    ΓΕΩΤΡΥΠΑΝΙΣΤΩΝ   ΕΛΛΑΔΟΣ
Γραφεία: Μενάνδρου 85 – 104 38 Αθήνα
Τηλ. 210- 5237318 ,φαξ: 210-5227823
Site: www.oxmge.gr,e-mail: omosp@oxmge.gr      Αθήνα…1/8/2011
                                                                               Αρ.Πρ.  746 


                                                                                    ΠΡΟΣ
                                                                  Τον ΥΠΟΥΡΓΌ ΕΡΓΑΣΙΑΣ  &  
                                                                  ΚΟΙΝ.ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
                                                                  κ. Γεώργιο Κουτρουμάνη
                                                                  Πειραιώς  40 - Αθήνα

                                           Υ Π Ο Μ Ν Η Μ Α

Κύριε Υπουργέ,
     Με δεδομένη την απόφαση του Υπουργείου σας για τον εξορθολογισμό  της λίστας των Β.Α.Ε. ,θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε τις απόψεις και τις θέσεις μας  για τον κλάδο μας ,καθώς πιστεύουμε ότι θα τις λάβετε σοβαρά υπόψη σας.
    Η Ομοσπονδία Χειριστών Μηχανοδηγών και Γεωτρυπανιστών Ελλάδος είναι μια από τις μεγαλύτερες ομοιοεπαγγελματικές  Ομοσπονδίες της πατρίδας μας ,καθώς αριθμεί  67  πρωτοβάθμια σωματεία- μέλη  σε όλη την επικράτεια με σύνολο 32.500 εγγεγραμμένα φυσικά πρόσωπα μέλη ,που θα ήταν πολύ περισσότερα αν δεν βασίλευε στη Χώρα αλλά και ειδικότερα στον κλάδο μας η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία  αφού τα μηχανήματα έργου ξεπερνούν τις 155.000.
Κύριε Υπουργέ,
     Ο χειριστής μηχανήματος έργου προσφέρει εργασία  σε Μεταλλεία, Λατομεία,
στη  Βαριά  Βιομηχανία ,σε Ναυπηγεία, Χαλυβουργίες ,Διϋλιστήρια , Τσιμεντάδικα, στους   Ο.Τ.Α. ,στην Χημική και Αμυντική Βιομηχανία  της Πατρίδας μας.
     Επίσης είμαστε από τους πρωτεργάτες στην κατασκευή κάθε τεχνικού έργου, όπως  Αεροδρόμια, Λιμάνια, Φράγματα ,Αποστραγγιστικά έργα, ΜΕΤΡΟ και σε κάθε φύσης έργο οδοποιϊας και το σημαντικότερο  είμαστε εθελοντικά πρωτοπόροι σε κάθε δύσκολη στιγμή που περνά η Πατρίδα μας  και σε κάθε είδος θεομηνίας που την έχει πλήξει (αποκλεισμοί λόγω χιονιού, καταστροφές από πλημμύρες ,σεισμούς ,φωτιές).
    Η εργασία του χειριστή μηχανήματος έργου γίνεται  πραγματικά και ουσιαστικά κάτω από αντίξοες  συνθήκες που υφίστανται μέσα στο εργασιακό περιβάλλον.
Κάθε χειριστής λόγω  του αντικειμένου της εργασίας  του, όπως  έχουν δείξει έρευνες του ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε.  , κατά τη διάρκεια του εργασιακού του βίου  θα αντιμετωπίσει  επαγγελματικές ασθένειες που συνδέονται άμεσα με την φύση της εργασίας του, όπως σπονδυλαρθρίτιδες, δισκοπάθειες, καρδιακά ,αναπνευστικά και ψυχολογικά επεισόδια.
     Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι έχει τις πιο αυξημένες πιθανότητες  από οποιονδήποτε άλλο εργαζόμενο να υποπέσει ο ίδιος ή να προκαλέσει εργατικό ατύχημα  λόγω της ιδιαιτερότητας της εργασίας του ,να χειρίζεται  -δηλαδή- και να οδηγεί  ταυτόχρονα το μηχάνημα έργου                              
                                                          ./.

                                                       -2-
Κύριε Υπουργέ,
      Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ,ότι η Επιτροπή για τα Β.Α.Ε. αναγνώρισε πλήρως και μάλιστα με ομόφωνη συμφωνία ότι το επάγγελμα του ΧΕΙΡΙΣΤΗ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΟΣ  ΕΡΓΟΥ  παραμένει δικαιωματικά στα Β.Α.Ε., όμως εδώ θα θέλαμε την δική σας παρέμβαση και στάση  , μια στάση που έχει να κάνει με τον κανόνα δικαίου και αξιοπιστίας που σας διακατέχει και που είναι αναγνωρισμένη από ολόκληρη την εργατική τάξη όλα αυτά τα χρόνια, καθώς η Επιτροπή  για την καινούργια λίστα των Β.Α.Ε. εκ παραδρομής και άγνοιας άφησε εκτός τρεις (3) ειδικότητες του κλάδου μας .Αυτές του χειριστή  μηχανικού σαρώθρου (σκούπας), του χειριστή γερανογέφυρας από το έδαφος  και του χειριστή  γεωργικού ελκυστήρα.
       Και λέμε εκ παραδρομής και άγνοιας  αφού δεν γνώριζε  ότι οι προαναφερθείσες  ειδικότητες  δεν περιλαμβάνονται  στην προηγούμενη λίστα  ,γιατί  το ΙΚΑ με απαντήσεις του μας γνωστοποίησε ότι η ένταξή τους θα επικυρωνόταν με νέο Π.Δ .Πράγμα που δεν έγινε  και η σημερινή μη ένταξή τους στην προσωρινή  λίστα των Β.Α.Ε. είναι πέρα για πέρα ΑΔΙΚΗ καθότι τότε ,όταν έγινε η υπαγωγή των χειριστών στα Β.Α.Ε., δεν υπήρχαν αυτού του τύπου Μηχανικά  Σάρωθρα ή τέτοιου  τύπου Ηλεκτροκίνητες  Γερανογέφυρες  ή γεωργικοί ελκυστήρες , ενώ τα σημερινά σε σύγκριση με τα παλαιά μηχανήματα είναι «μαμούθ» .
      Τα συγκεκριμένα μηχανήματα  που εξαιρούνται συνυπάρχουν  και δραστηριοποιούνται με όλα τα άλλα μηχανήματα έργου ,που είναι ενταγμένα στα .Β..Α.Ε. ,σε μεταλλευτικούς ,λατομικούς,, βιομηχανικούς  και λοιπούς εργασιακούς χώρους.
       Η Ομοσπονδία μας δικαιολογεί -εν μέρει -την άγνοια της συγκεκριμένης απόφασης ,για την μη ένταξη των παραπάνω ειδικοτήτων στα Β.Α.Ε. ό,τι «καλή τη πίστη» δεν γνώριζαν. Πιστεύουμε ότι η Επιτροπή λειτούργησε  με κριτήρια -όσο γίνεται  -αξιόπιστα ,κοινωνικά και δίκαια ,ώστε να δημιουργηθεί ένα  Πόρισμα που να αποτυπώνει έμπρακτα  την νοσηρότητα, την θνησιμότητα αλλά και το προσδόκιμο ζωής που συνοδεύουν ένα επάγγελμα.
    Κύριε Υπουργέ,
       Πεποίθησή μας είναι ότι θα αναγνωρίσετε την αδικία που έχουν υποστεί οι συνάδελφοί μας που εργάζονται  με την ειδικότητα  του  χειριστή  σαρώθρου  (σκούπας) ,του χειριστή γερανογέφυρας από το έδαφος  και του χειριστή γεωργικού ελκυστήρα και με την δική σας παρέμβαση  θα ενταχθούν  αυτοί στο τελικό Πόρισμα  με την λίστα των Β.Α.Ε .,ώστε έτσι να καταγραφεί άλλη μια πινελιά  στην κατεύθυνση αφενός της δικαιοσύνης και αφετέρου της αξιοπιστίας  του Πορίσματος για τα Β.Α.Ε.
                                                               Με τιμή
                              
                          ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΜΗΧΑΝΟΔΗΓΩΝ
                          ΚΑΙ ΓΕΩΤΡΥΠΑΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
          Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                               Ο ΑΝ. ΓΕΝ . ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

     ΕΥΣΤ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ                                 ΝΙΚ.  ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
1)ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΚΟΙΝ.ΑΣΦ/ΣΗΣ
Κα Αθηνά Δρέττα
2) Γ.Σ.Ε.Ε
3) ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΕΛΗ Ο.Χ.Μ.Γ.Ε.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου